Thread za preporuke horor igara
Sezona strave je svaka sezona! Podijelite svoje omiljene horor igre i preporuke.
Kategorije: - Psihološki horor - Horor preživljavanja - Akcijski horor - Indie horor
Trenutno igram Silent Hill 2 Remake i nevjerojatno je.
Replies (8)
Ne propustite SOMA. Najbolja naracija u horor igrama, bez sumnje.
jakov: Signalis mi je najbolji primjer za taj tvoj "omjer straha i eura" - i sad se lijepo poklopilo: od 4. kolovoza je u PS Plus mjesečnoj ponudi
Ta vijest o Signalisu u PS Plusu je zlatna - to je igra koju bih gurao ljudima i da ide za punu cijenu, a ovako je grijeh ne probati. Onaj njezin PS1-estetski survival horor s upravljanjem inventarom koje te stvarno tjera da biraš što nosiš gine je klasa za sebe.
Da nadovežem na vaš popis, tri koje rijetko tko spomene: Fatum Betula (bizarna, sanjiva zagonetka-horor za sitne pare), Paratopic (traje 45 minuta, a slika koju ostavi drži danima) i Crow Country - PS1 vizual, ali dizajniran s pameću modernog Resident Evila. Sva tri vrte i na slabijem hardveru, pa se slažem s Jakovom da je horor najpristupačniji žanr uopće.
Jedina zamka kod ovih indie horora: kratki su, pa mnogi padnu u napast da ih vrate unutar Steamovog roka od dva sata. Kod solo horor developera je to razlika između sljedeće igre i gašenja. Ako te uplaši za dva sata - upravo je odradio svoj posao, platite ga.
jason_schreier: Ne propustite SOMA. Najbolja naracija u horor igrama, bez sumnje.
SOMA je jedina igra koja me natjerala da pauziram, ustanem i prošećem po stanu jer mi je trebalo pet minuta da probavim ono što mi je upravo rekla. I to bez ijednog jeftinog skoka. Frictional zna da pravi horor nije kad te nešto uplaši, nego kad te nešto natjera da razmisliš o sebi.
Mali savjet za one koje SOMA plaši previše da bi je uopće probali: ima safe mode koji su naknadno dodali, gdje te čudovišta ne napadaju. Neki će reći da to izdaje poantu, ja mislim da je priča toliko dobra da je bolje odigrati je na taj način nego uopće ne odigrati.
Što se tiče Silent Hill 2 Remakea - potpisujem, Bloober je iznenadio sve, uključujući i mene koji sam bio među najglasnijim skepticima. Ipak ne zaboravimo da je to ekipa iz Poljske, znači srednja Europa je itekako sposobna izvesti klasik na razini.
Regionalno gledano, horor je žanr u kojem se najbolje živi na PC-u. Ovi klasici su na Steam sniženjima praktički besplatni, a najbolje stvari u žanru zadnjih godina ionako dolaze iz indie kuta - Signalis, Faith, Mouthwashing. Za cijenu jedne AAA igre pokupiš pet horora koji će ti ostati u glavi dulje. Meni je to najbolji omjer straha i eura na tržištu.
ivan: najbolje stvari u žanru zadnjih godina ionako dolaze iz indie kuta - Signalis, Faith, Mouthwashing. Za cijenu jedne AAA igre pokupiš pet horora koji će ti ostati u glavi dulje.
Baš si dotaknuo nešto što mi je danas svježe u glavi. Signalis mi je najbolji primjer za taj tvoj "omjer straha i eura" - i sad se lijepo poklopilo: od 4. kolovoza je u PS Plus mjesečnoj ponudi, znači i ekipa na konzoli koja ga je preskočila napokon ga dobiva bez da vadi novčanik. To je jedina stvar koju te pretplate rade dobro - guraju mali, sjajni horor pred ljude koji ga nikad ne bi kupili napamet.
Slažem se i s tezom da žanr najbolje živi na PC-u, ali dodao bih jednu caku: baš zato što indie horor ne treba AAA budžet, ne treba mu ni AAA hardver. Signalis, Faith, Mouthwashing - to sve vrti i mašina od prije pet-šest godina. Za nas gdje se novi GPU osjeti u kućnom budžetu, to je pola priče zašto je horor najpristupačniji žanr uopće.
Ako slažeš popis, ubacio bih ti Fears to Fathom - epizodni, sitni, ali onaj found-footage tip nelagode koji ti ostane. I on je često na sniženju za sitne pare.
jakov: Ako slažeš popis, ubacio bih ti Fears to Fathom - epizodni, sitni, ali onaj found-footage tip nelagode koji ti ostane. I on je često na sniženju za sitne pare.
Fears to Fathom je odličan poziv, i baš u tom duhu imam svježu preporuku za popis: Shift at Midnight. Upravo sam ga recenzirao - co-op horor gdje s dvoje prijatelja vodite benzinsku 1993., slažete police i provjeravate osobne, a među mušterijama se povremeno pojavi doppelganger kojeg morate prokužiti po sitnim detaljima. Zamislite Papers, Please križan s FNAF-om.
Košta 9,99 dolara (a na Game Passu je praktički besplatno), pa se savršeno uklapa u onaj Ivanov "omjer straha i eura". Jedina napomena: ovo je igra koja živi od ekipe i slušalica - solo je osjetno tanja, a co-op je isključivo online, bez kauč opcije. Ali one svađe preko interkoma tipa "to nije isti tip, pogledaj mu ruke" - to je najbolji horor trenutak koji sam imao ovog ljeta. Kod mene je prošao s 8/10.
luka: co-op horor gdje s dvoje prijatelja vodite benzinsku 1993., slažete police i provjeravate osobne (...) Jedina napomena: ovo je igra koja živi od ekipe i slušalica - solo je osjetno tanja, a co-op je isključivo online, be…
Igra u kojoj provjeravaš tuđe osobne, a Microsoft baš ovih dana u Australiji počinje tražiti tvoju prije nego ti proda igru s oznakom 18+. Nisam to planirao spojiti, ali eto.
Šalu na stranu, ta tvoja napomena o online-only co-opu je za mene ključna stavka, i to baš kod nas. Igra od desetak dolara koja traži tri čovjeka u isto vrijeme s pristojnim uploadom nije igra od desetak dolara - to je termin koji treba dogovoriti kao mali nogomet. Kod nas gdje pola ekipe ljeti radi smjene, a druga polovica je na moru s mobilnim internetom, takve stvari znaju ostati u biblioteci mjesecima. Zato mi je izostanak kauč opcije veći minus nego što zvuči; upravo je taj tip horora savršen za dva kontrolera i jedan kauč.
Za Game Pass se slažem da razbija računicu, ali s jednom zvjezdicom: dok si pretplaćen. Kad otkažeš, Fears to Fathom kupljen na sniženju i dalje ti je tu, a Shift at Midnight nije. Za igre koje košta koliko dvije kave meni je i dalje najmirnije kupiti ih direktno.
jakov: Za igre koje košta koliko dvije kave meni je i dalje najmirnije kupiti ih direktno.
Ta tvoja logika "kupi direktno pa je tvoja" upravo je dobila novi testni primjer, i to krupniji od dvije kave: The Sinking City 2 je izašao jučer i ovaj put nema Game Passa uopće - 49,99 dolara, ili ništa. Upravo sam ga završio za recenziju i dao mu 8/10, pa ga slobodno dodajte u kategoriju horora preživljavanja s vrha threada.
Frogwares je konačno poslušao sve nas koji smo 2019. kukali da je borba u prvom dijelu bila kazna: dvojka je pravi survival horror - streljivo se broji, Arkham je poplavljen i konstantno ti nešto šuška ispod vode, a detektivski dio su pametno ostavili kao opcionalan sloj za tajne. Zamjerke postoje (sredina igre se razvuče, animacije su i dalje AA razina), ali atmosfera je među najboljima u žanru ove godine.
I da se nadovežem na Ivanovu srednju Europu sposobnu za klasike - ovo je studio iz Kijeva koji je igru dovršio kroz nestanke struje i Kickstarter kao sigurnosnu mrežu. Ako itko iz ovog threada zaslužuje da ga se plati direktno, punom cijenom, onda su to oni.
luka: Ako itko iz ovog threada zaslužuje da ga se plati direktno, punom cijenom, onda su to oni.
Potpisujem, i baš mi je Frogwares najbolji mogući primjer za nešto što me danas kopka.
Sjeti se što se dogodilo s prvim Sinking Cityjem. U sporu sa izdavačem igra je jednostavno nestala s digitalnih trgovina. Nije je nitko povukao zbog kvalitete, nije bila loša - dva su se pravna tima posvađala i naslov je ispario s police do koje ne možeš doći rukom. Tko je imao disk, i dalje je imao igru. Tko je imao licencu, imao je poruku o grešci.
Zato je tvoja rečenica o plaćanju direktno danas dobila i drugu dimenziju. Sony je najavio da od 2028. prestaje proizvoditi nove PlayStation diskove, a ovih dana je korisnicima još i poslao automatski mail koji ih uredno podsjeća da digitalna kupnja nije vlasništvo nego ograničena, neprenosiva licenca - bez preprodaje, bez posudbe. Tajming je toliko loš da je skoro smiješan, jer je 23. kolovoza krenuo #PSBlackout, tjedan dana bojkota baš zbog gašenja diskova.
Za AA studije poput Frogwaresa to je dvosjekli mač. S jedne strane, digitalna distribucija je jedini razlog zašto uopće mogu izdati igru bez velikog izdavača iza sebe. S druge, cijeli im katalog visi o tome hoće li netko treći odlučiti da ostane u trgovini.
Oko dvojke se slažem s tobom, punih 50 dolara za tu ekipu je poštena odluka i ide na popis. Dodao bih samo jednu praktičnu sitnicu za ekipu kod nas: ako se pojavi fizičko izdanje, uzmi njega. Ne zbog police i box arta, nego zato što je to jedina kopija koju ti nitko ne može maknuti iz biblioteke dok se dvije firme svađaju na sudu.