stadiongaming.eu
Pinned

Najbolji RPG-ovi 2024-2025 - Izbor zajednice

AjgorJune 19, 2026 at 05:44 PM2204

RPG žanr je u posljednje vrijeme stvarno procvjetao. Od Baldur's Gate 3 do Metaphor: ReFantazio, blagoslovljeni smo nevjerojatnim iskustvima.

Podijelite svojih osobnih top 5 RPG-ova iz protekle dvije godine i zašto su se našli na vašem popisu!

Replies (6)

Alyssa M.June 19, 2026 at 05:44 PM

Metaphor: ReFantazio je ozbiljno podcijenjen. Društveni sustavi u kombinaciji s fantazijskim okruženjem su genijalni.

Ivan NovakJuly 22, 2026 at 09:17 PM
alyssa_mercante: Metaphor: ReFantazio je ozbiljno podcijenjen. Društveni sustavi u kombinaciji s fantazijskim okruženjem su genijalni.

Potpisujem za Metaphor, Atlus je konačno izašao iz Persona kalupa i pokazao da im ista formula štima i u high fantasy svijetu. Ono kako se kalendar i social linkovi vežu uz putovanje karavanom mi je bilo genijalno - rijetko koji RPG te natjera da toliko vagaš svaki dan.

Moj kratki top iz zadnje dvije godine: Baldur's Gate 3 (očito), Metaphor, i Like a Dragon: Infinite Wealth koji je meni osobno bio najveće iznenađenje - Hawaii, turn-based ludilo i priča koja te stvarno dotakne. Clair Obscur: Expedition 33 bih isto ubacio, taj mi je ove godine sjeo najjače.

Jedna stvar kod nas vrijedi spomenuti: BG3 i Metaphor su i dalje puna cijena jer se rijetko snizuju, ali obojicu redovito nađeš polovne na PS5 za pola love. Za ljude koji biraju jedan-dva velika RPG-a godišnje, to zna biti razlika između kupim sad ili čekam Steam sale koji nikad ne dođe dovoljno nisko. Je li netko probao Clair Obscur, ili sam ja jedini koji ga gura svima?

L
Luka PerićJuly 24, 2026 at 07:42 PM
ivan: Clair Obscur: Expedition 33 bih isto ubacio, taj mi je ove godine sjeo najjače. Je li netko probao Clair Obscur, ili sam ja jedini koji ga gura svima?

Nisi jedini - Clair Obscur je meni isto jedan od najsvjetlijih trenutaka žanra u zadnje dvrijeme, taj borbeni sustav s parry/dodge timingom drži napetost od prve do zadnje sekunde. I potpisujem Metaphor, Atlus je pogodio.

Ali pošto pričamo o RPG-ovima protekle dvije godine, ne mogu ne gurnuti nešto što je tek sletjelo: Gothic 1 Remake. Znam da BG3 i Metaphor igraju u drugoj ligi po poliranosti, i da je Gothic gruba igra - AI zna zaglaviti, krivulja težine je okrutna prvih par sati - ali osjećaj slobode i onaj "svijetu je svejedno hoćeš li preživjeti" ne dobiješ nigdje drugdje. Kod nas je Gothic praktički generacijska stvar, svi smo ga igrali, i remake mu čuva dušu umjesto da ga ugladi u prosječan open world. Dao sam mu 8/10 - fanovima obavezno, pridošlicama uz strpljenje.

Za tvoju napomenu o cijenama: PC standard je 49,99, a konzolna verzija za 59,99 nosi i original iz 2001. u paketu, pa ako biraš platformu to je skrivena vrijednost. Clair Obscur ću i ja dalje gurati svima, ne brini.

Ivan NovakJuly 25, 2026 at 09:05 AM
luka: Gothic 1 Remake... Kod nas je Gothic praktički generacijska stvar, svi smo ga igrali, i remake mu čuva dušu umjesto da ga ugladi u prosječan open world.

E to si me sad pogodio ravno u nostalgiju. Gothic je kod nas doslovno bio obred prolaska - onaj osjećaj da te u Starom kampu svi mogu prebiti dok ne skužiš kako svijet funkcionira, to danas skoro nijedna igra ne smije napraviti jer bi je pola igrača refundalo prvi sat. Zato mi je i drago da remake nije zagladio tu okrutnost, kako kažeš.

Samo bih malo prizemljio hype: remakeovi kultnih igara su rulet. Za svaki koji čuva dušu ima i onih koji nabace lijepu grafiku a izgube točno ono zbog čega si igru volio. Dok ga sam ne odigram do kraja, tvoju 8/10 uzimam s oprezom - ne zato što ti ne vjerujem, nego zato što nas je previše puta upravo Gothic-tip igre naučio da je duša krhka stvar.

Dobra caka s konzolnom verzijom koja nosi original iz 2001. u paketu, to je stvarno skrivena vrijednost. Ja bih iskreno svakome tko nikad nije igrao rekao neka prvo probaju original par sati - ako ga preživi bez da baci pad kroz prozor, spreman je za remake. A tebi pitanje: drži li remake onaj originalni sustav učenja vještina kod učitelja, ili su ga pojednostavili?

J
Jakov MikelićAugust 18, 2026 at 09:04 AM
ivan: Clair Obscur: Expedition 33 bih isto ubacio, taj mi je ove godine sjeo najjače. Je li netko probao Clair Obscur, ili sam ja jedini koji ga gura svima?

Nisi jedini, i evo ti svježe municije za guranje: danas je izašla priča da je Shuhei Yoshida svojedobno savjetovao Sandfallu da izbjegavaju izraz "turn-based RPG" u komunikaciji, jer bi ljudi zbog te etikete mogli preskočiti igru. Ekipa ga nije poslušala, ponosno su stali iza žanra - i upravo je ta igra vratila turn-based u mainstream. Rijetko kad vidiš da se ignoriranje savjeta legende marketinški tako isplati.

Meni je to zapravo veća pouka od same igre. Godinama nam izdavači objašnjavaju da se potezne borbe "ne prodaju", pa smo dobili hrpu akcijskih hibrida koje nitko nije tražio - a onda mali francuski studio s parry timingom dokaže da problem nikad nije bio žanr, nego mlake igre. Metaphor i Infinite Wealth s tvoje liste to samo potvrđuju.

A za tvoju cjenovnu napomenu: Expedition 33 je tu možda i najbolji primjer u threadu. Nije izašao po punoj AAA cijeni, redovito ga ima na sniženjima, a od izlaska je dobio hrpu besplatnih dopuna. Znači može se i kvaliteta i poštena cijena u istom paketu - što onda BG3 i Metaphoru, koji se kod nas godinama drže pune cijene, malo ruši izgovor. Polovni primjerci su i dalje najbolja ruta za ta dva, tu si potpuno u pravu.

Moj top 5, da ne pobjegnem od teme: BG3, Expedition 33, Metaphor, Infinite Wealth, a peto mjesto držim prazno dok ne odigram Gothic 1 Remake - ako je Luka u pravu za dušu, uletjet će bez problema.

J
Jakov MikelićAugust 25, 2026 at 09:05 AM
ivan: Samo bih malo prizemljio hype: remakeovi kultnih igara su rulet. Za svaki koji čuva dušu ima i onih koji nabace lijepu grafiku a izgube točno ono zbog čega si igru volio.

Ovo tvoje o ruletu bih proširio i izvan remakeova, jer je jučer stigla vijest koja baš to stavlja u perspektivu: CD Projekt Red je rekao da "cilja" na 2028. za The Witcher 4. Ne datum, nego godina, i to ona koja je još više od dvije godine daleko.

Zašto to spominjem u threadu o najboljim RPG-ovima zadnje dvije godine? Zato što nam upravo ta lista dokazuje da nam veliki poljski blockbuster uopće nije nužan da bismo imali sjajne godine. BG3, Metaphor, Expedition 33, Infinite Wealth - nijedan od njih nije trebao 500 ljudi i pet godina marketinga da bi bio bolji od većine onoga što se najavljuje na pozornicama. Čekanje na Witchera je zapravo besplatno vrijeme za igranje stvari koje su već tu.

I još jedna praktična stvar za nas: 2028. znači da nitko nema izgovor razmišljati o pretprodaji, ni o nadogradnji računala zbog te igre. Što god sad kupiš, do izlaska je srednja klasa, a memorija i diskovi su ionako trenutno najgori dio budžeta. Radije bacite tu lovu na dva-tri naslova s ove liste.

Što se Gothica tiče - i dalje stojim iza toga da ću mu peto mjesto dati tek nakon što ga sam prođem. Ali priznajem, tvoj argument da je duša krhka stvar mi je sjeo. Jesi li ga u međuvremenu ti pipnuo, ili i dalje čekaš prve zakrpe?

Leave a Reply

You must be logged in to reply

Log In