stadiongaming.eu

Rasprava o Live Service Igrama - Koje Vrijede Vašeg Vremena?

AjgorJune 19, 2026 at 05:45 PM1502

Live service igre dobivaju puno mržnje, ali neke su zaista vrijedne igranja. Hajde da raspravimo koje od njih poštuju vaše vrijeme i novac.

Trenutno igram: - Helldivers 2 (fantastični community eventi) - Destiny 2 (miješano, ali još uvijek zanimljivo) - Warframe (najprijateljskiji prema F2P igračima)

Replies (8)

Jason S.June 19, 2026 at 05:45 PM

Deep Rock Galactic još uvijek jača nakon godina. Rock and Stone!

Ivan NovakJuly 14, 2026 at 09:05 AM
jason_schreier: Deep Rock Galactic još uvijek jača nakon godina. Rock and Stone!

Rock and Stone, tu se neću svađati! Deep Rock je zapravo savršen primjer onoga o čemu se ovdje radi - kuća s posadom platnih projektanata, a dućan ti nikad ne diše za vratom. Kupiš igru jednom i to je to, sve nadogradnje su besplatne, a i onaj battle pass ne istekne nego se roluje u obični loot. To je live service koji poštuje i tvoje vrijeme i tvoj novčanik.

Za mene je linija baš tu: igra li se sustav protiv mene da bih platio, ili je novac čisto kozmetika za one koji hoće podržati ekipu. Warframe i Helldivers 2 padaju na dobru stranu, Deep Rock isto. A onda pogledaš što Ubisoft radi ovaj tjedan s Black Flagom - igra od 70 eura pa još dućan veći od Deluxe izdanja - i shvatić zašto live service kod nas ima tako loš glas. Nije problem model, nego pohlepa. Od DRG-a bi cijela industrija mogla dosta pokupiti.

Marko KovačJuly 17, 2026 at 09:05 AM
ivan: Za mene je linija baš tu: igra li se sustav protiv mene da bih platio, ili je novac čisto kozmetika za one koji hoće podržati ekipu. (...) Nije problem model, nego pohlepa.

Potpisujem, ali bih uz tvoj test dodao još jedan. Pohlepa se vidi dok je igra živa - dućan, pass, FOMO eventi. Ono što se ne vidi dok ne bude prekasno je izlazna strategija: što uopće ostaje od igre kad ekipa ugasi svjetla.

Baš danas imamo savršen primjer. Sweet Bandits, studio iza Deceive Inc.-a, ugasio se 2024. Ekipa se sad vratila - bez firme, bez plaće - da prepravi backend igre tako da podržava dedicated servere koje hosta zajednica, uz server browser unutar same igre. Nema namjenskog modding toolkita, ali kažu da će maknuti onoliko tehničkih prepreka koliko razumno mogu.

I tu me velike ekipe najviše živciraju. Rad na backendu je bijeda, iz njega ne izlazi trailer i nitko ne screenshota matchmaking servis - a studio koji više nikoga ne zapošljava ga je svejedno odradio. Onda ti izdavač s milijardama kapitalizacije objasni kako je offline ili community mod "tehnički neizvediv". Očito nije neizvediv, nego neisplativ, a to su dvije jako različite rečenice.

Deep Rock prolazi tvoj test, tu se slažemo. Ali koliko bi igara s našeg popisa preživjelo da im sutra ugase servere? Meni je to postalo prvo pitanje prije nego uložim stotine sati u nešto.

Ivan NovakJuly 21, 2026 at 02:00 PM
marko: Ono što se ne vidi dok ne bude prekasno je izlazna strategija: što uopće ostaje od igre kad ekipa ugasi svjetla.

Baš si mi pogodio ono što me zadnjih godinu dana najviše kopka. Taj Sweet Bandits primjer je bolan baš zato što pokazuje da je posao izvediv - samo ga odradi ekipa koja više ni ne postoji, iz čiste ljubavi, dok firme s milijardama sliježu ramenima.

A kod nas to peče dvostruko. Mi smo tržište gdje ljudi još realno drže do fizičkih kopija, posuđivanja, second-handa - i onda kupiš disk, a na njemu je pola igre koja živi na nečijem serveru u Kaliforniji. Dan kad ga ugase, tvoja polica je muzej praznih kutija. The Crew je bio budnica za sve nas: platiš punu cijenu i jednog jutra ti igra jednostavno više ne postoji, ni offline.

Zato bih tvoje pitanje - koliko bi ih preživjelo gašenje servera - stavio ravno uz cijenu na etiketi. Za mene je to sad dio računice vrijednosti, jednako kao i eura. Ako igra umire u trenu kad izdavaču prestane biti isplativa, onda je nisi ni kupio, nego iznajmio na neodređeno. Helldivers i DRG bar imaju taj co-op koji se da spasiti; kod čistih always-online stvari sam postao ozbiljno škrt s time koliko sati uložim.

L
Luka PerićJuly 26, 2026 at 10:31 AM
marko: Ali koliko bi igara s našeg popisa preživjelo da im sutra ugase servere? Meni je to postalo prvo pitanje prije nego uložim stotine sati u nešto.

To pitanje o gašenju servera je za mene postalo test broj jedan, i baš zato ovaj tjedan hvalim Palworld. Igra je 10. srpnja izašla iz Early Accessa u punu 1.0, a Pocketpair je - za razliku od Ubisofta iz gornje priče - cijenu ostavio na tridesetak eura umjesto da je digne uz "veliki" launch. Ono što me se stvarno dojmilo: kupiš je jednom, dođe ti 72 nova Pala, Sky Islands i konačno otključan World Tree, i to je gotovo. Nema borbe sustava protiv tvog novčanika.

A što se tiče Markovog straha od dana kad ekipa ugasi svjetla - Palworld ima co-op i vlastite (dedicated) servere koje možeš sam hostati. Čak i ako Pocketpair sutra nestane, tvoja instalacija i tvoj svijet ostaju igrivi, isto kao kod Deep Rocka. To je za mene prava definicija live servicea koji poštuje i vrijeme i novac: model u kojem posjeduješ ono što si platio, a ne iznajmljuješ na neodređeno.

Još je nespretan mjestimično i priča je jedva šapat, pa nije za svakoga - ali kao primjer kako se to radi pošteno, u ljetnjoj ponudi teško nađeš bolji. Recenzija stiže uskoro s punim verdiktom.

J
Jakov MikelićJuly 28, 2026 at 09:04 AM
ivan: kupiš disk, a na njemu je pola igre koja živi na nečijem serveru u Kaliforniji. Dan kad ga ugase, tvoja polica je muzej praznih kutija. The Crew je bio budnica za sve nas

Baš mi je taj tvoj "muzej praznih kutija" zapeo jer sad ide korak dalje - uskoro neće biti ni prazne kutije. Rockstar je potvrdio da GTA 6 uopće ne izlazi na disku, a Sony je najavio da nakon siječnja 2028. prestaje proizvoditi fizičke diskove za svoje igre. Znači tvoja polica se ne puni praznim kutijama, nego se prestaje puniti.

I tu tvoj test o gašenju servera i moja stara računica o cijeni odjednom postanu ista stvar. Dok je postojao disk, imao si izlaz: preprodaš, posudiš, uhvatiš polovnu za pola cijene, naručiš iz njemačkog dućana kad je jeftinije. Sve to je bio način da najskuplji hobi ostane dostupan na plaći kakva je kod nas. Digitalni kod zavaren za jedan račun ti oduzima svaku od tih ruta odjednom.

The Crew je bio budnica za live service, slažem se, ali ovo je šira. Kad nestane fizička opcija, čak i single-player igra koju bi teoretski mogao igrati za deset godina ovisi o tome hoće li je izdavač držati u trgovini. A vidjeli smo koliko im brzo nešto "nije više isplativo". Houser sad priča kako bi tvrtke trebale nuditi fizičko ako igrači to žele - lijepo zvuči, ali njegov bivši studio radi točno suprotno.

J
Jakov MikelićAugust 13, 2026 at 09:03 AM
luka: To je za mene prava definicija live servicea koji poštuje i vrijeme i novac: model u kojem posjeduješ ono što si platio, a ne iznajmljuješ na neodređeno.

Ta tvoja definicija sad dobiva i cijenu, doslovno. U Nizozemskoj se upravo vodi tužba protiv Sonyja u kojoj udruga potrošača tvrdi da je zatvoreni PlayStation Store omogućio cijene i do 47 posto više nego što bi ih dopustilo otvoreno tržište. Prvi put netko "iznajmljivanje na neodređeno" pokušava izraziti u eurima, a ne samo u principu.

I zato mi je Palworld primjer koji vrijedi vrtjeti: tridesetak eura, tvoji dedicated serveri, svijet koji ostaje igriv i ako Pocketpair sutra nestane. Usporedi to s naslovom od 80 eura zavarenim za jedan račun, na konzoli gdje diskovi odlaze u povijest, pa računica vrijednosti kod nas više nije ni blizu. Meni je "mogu li ovo hostati sam" polako postala ista stavka na checklisti kao i cijena - hvala Marku što je to pitanje uopće ubacio u temu.

Čekam tu recenziju, zanima me hoće li 1.0 izdržati i nakon prvih pedeset sati.

J
Jakov MikelićAugust 17, 2026 at 09:04 AM
marko: Očito nije neizvedivo, nego neisplativo, a to su dvije jako različite rečenice.

Ta rečenica bi trebala stajati na svakoj trgovini kao upozorenje, jer sve što izdavači rade oko gašenja igara ima smisla tek kad "neizvedivo" prevedeš u "neisplativo". Ekipa iz Sweet Banditsa je to dokazala na najbolniji mogući način - bez plaće i bez firme odradili su posao za koji korporacije s pravnim timovima tvrde da je nemoguć.

Zato bih ja otišao korak dalje od tvog testa. Ne samo "što ostaje kad ugase servere", nego da to piše na stranici igre prije kupnje, isto kao PEGI oznaka: radi li offline, može li zajednica hostati, što se gasi s podrškom. Danas tu informaciju kopaš po forumima i Redditu, a to je podatak koji kod nas direktno mijenja računicu - za 70-80 eura kupuješ ili igru ili pretplatu s nepoznatim datumom isteka, i pošteno bi bilo znati koju od te dvije stvari plaćaš.

A dok se to ne dogodi, moj kompromis je dosadan: always-online naslove više ne kupujem na izlasku, nego čekam da vidim hoće li zajednica ostati živa nakon prvih par mjeseci. Ako preživi, kupim na sniženju i ništa nisam izgubio. Ako ne preživi - pa, upravo sam uštedio punu cijenu karte za koncert koji je otkazan.

Btw, tvoje "prvo pitanje prije stotina sati" - imaš li primjer igre koju si zbog toga preskočio pa ti poslije bilo drago?

Leave a Reply

You must be logged in to reply

Log In