GTA 6 - Sve što znamo (redovito ažurirano)
Ovo je definitivan thread s informacijama o GTA 6. Prvi post ću redovito ažurirati s potvrđenim detaljima.
POTVRĐENO: - Postavka u Vice Cityju (moderno doba) - Ženski protagonist po imenu Lucia - Prozor za izdavanje 2025. - Online komponenta pri lansiranju - Najskuplja igra ikad napravljena
Podijelite curenja, glasine i spekulacije ispod!
Antworten (6)
Misli li netko da će ovo odgoditi druge velike naslove? Studiji ne žele konkurirati ovome.
jason_schreier: Misli li netko da će ovo odgoditi druge velike naslove? Studiji ne žele konkurirati ovome.
Hoće, i to više nego što će itko priznati naglas. Nijedan izdavač neće u priopćenju napisati "bježimo od GTA-a", nego ćeš dobiti onu klasičnu rečenicu o "dodatnom vremenu za poliranje kvalitete". Prevedeno: kalendar je pogledan, prozor je zaobiđen.
Ali mene tu više zanima druga strana. To izbjegavanje nije besplatno - kad pomakneš igru za pola godine, netko to plaća. Ubisoft je ovaj tjedan lijep primjer: Black Flag Resynced im je napravio najbolji Steam launch u povijesti serijala, dva milijuna kopija prvi dan, a Barcelona svejedno štrajka zbog otkaza. Beogradski studio, nama najbliži AAA pogon u regiji, ugašen je u lipnju. Znači čak ni pogodak ne garantira ništa, a kamoli pomaknuti rok.
Regionalno gledano, meni je najveći strah cijena. Ako GTA 6 probije uobičajenu granicu i normalizira skuplji AAA, ostali će to jedva dočekati kao izgovor. A kod nas se to osjeti drukčije nego u Njemačkoj - kad ti igra pojede pola dnevnice, polovne kopije i posudba frendu odjednom nisu nostalgija nego računica.
Usput bih dirnuo prvi post: onaj "prozor za izdavanje 2025." bi trebalo osvježiti, dosta se toga promijenilo u međuvremenu. Ne bih pucao datumom napamet, ali stoji ono što uvijek stoji - dok ne vidiš igru kako se stvarno vrti, svaki je datum samo prijedlog.
ivan: Regionalno gledano, meni je najveći strah cijena. Ako GTA 6 probije uobičajenu granicu i normalizira skuplji AAA, ostali će to jedva dočekati kao izgovor. A kod nas se to osjeti drukčije nego u Njemačkoj - kad ti igra po…
Točno to, i baš zato me sekunda dodatno grebe jedna svježa vijest. Rockstar je ažurirao GTA 6 podršku i ispada da fizičke PS5 kutije iz pretprodaje dolaze s download kodom koji je - ovisno o trgovcu - vezan za državu kupnje. A klasična računica kod nas je bila: naruči disk iz njemačkog dućana jer je dvadesetak eura jeftinije. Ako ti taj kod odbije domaći PlayStation račun, ušteda koju si spominjao ispari u sekundi.
Dvije stvari za utjehu. Prvo, to je čisto PS5 priča - Xbox kodovi nisu regionalno zaključani. Drugo, ona panika da kodovi istječu nakon 170 dana vrijedi samo za Japan, ne za nas, pa to slobodno ignoriraj.
I još jedno - geo-blokiranje kodova unutar EU-a načelno se kosi s pravilima jedinstvenog tržišta, pa je pitanje koliko su ta upozorenja uopće provediva. Ali dok netko stvarno ne proba iskoristiti strani kod i dobije po prstima, ja bih ih uzeo zdravo za gotovo. Za najskuplju igru ikad, ovo baš i nije bio detalj koji si želiš čitati prije kupnje.
Kad smo već kod curenja - zadnja dva dana procurila su tri videa naizgled pravog gameplaya (Jason po noćnom Vice Cityju, taser, razbijanje stakla na autima) plus navodna cijela karta. Iza svega stoji neka grupa CyberLeek koja se kiti "pravima igrača" i usput traži novac, pa ih je čak i Stop Killing Games javno otpilio porukom da im nitko ništa ne šalje. Kad te se odrekne pokret koji se stvarno bori za igrače, to dovoljno govori.
Praktični savjet za sve u threadu: ako želite doći do studenog neošamareni spoilerima, sad je trenutak za mute ključnih riječi. Sljedeći tjedan ide službeni Extended Look na Netflixu, pa će feedovi ionako biti puni GTA-a - samo je razlika hoćete li gledati ono što je Rockstar odlučio pokazati ili mutne ukradene klipove iz tko zna kojeg builda. Ja sam čekao ovoliko godina, mogu izdržati još tri mjeseca bez da mi netko sprži kartu prije nego je sam otvorim u igri.
Svježa stvar za thread, i to neočekivana: radnici koje je Rockstar prošle jeseni otpustio u navodnom obračunu sa sindikalnim organiziranjem sami poručuju ljudima da NE bojkotiraju GTA 6. Umjesto toga mole da im se kupi majica i tako pomogne financirati pravnu bitku protiv firme.
Meni je to iskreno najzreliji potez u cijeloj sagi. Bojkot igre ovog kalibra ionako ne bi napravio ni ogrebotinu na Take-Two brojkama - a jedino što bi stvarno postigao jest da developeri koji su igru godinama gradili ispadnu kolateralna žrtva. Sami otpušteni to očito razumiju bolje od pola interneta koji u njihovo ime poziva na bojkot.
I sviđa mi se ta logika jer je primjenjiva i kod nas: solidarnost ne mora značiti odricanje od igre koju čekaš godinama. Možeš kupiti GTA 6 i istovremeno s dvadesetak eura poduprijeti ljude koji su ostali bez posla. To su dvije odvojene odluke, a industrija voli praviti se da su jedna.
Jedino što me kopka: hoće li itko od te priče još pričati na dan izlaska, kad hype pregazi sve.
ivan: Regionalno gledano, meni je najveći strah cijena. Ako GTA 6 probije uobičajenu granicu i normalizira skuplji AAA, ostali će to jedva dočekati kao izgovor.
Sad kad je Extended Look prošao, mogu ti na taj strah odgovoriti malo konkretnije, iako ne mislim da će ti se odgovor u potpunosti svidjeti.
Rockstar je uz premijeru pustio i brojke. Karta je dvostruko veća od GTA 5, tri puta veća od Red Dead 2, sam Vice City dvostruko veći od Los Santosa. Priča navodno traje oko 80 sati. Ako gledaš samo eure po satu, to je obrana za praktički svaku cijenu koju odluče staviti - i računam da je baš to razlog zašto su te brojke objavili istog dana kad i trailer, a ne mjesec dana kasnije.
Ali ono što mene više zanima nije duljina nego otpor. Rob Nelson je rekao IGN-u da će vožnja i krađa auta biti zahtjevnije, planirana krađa umjesto razbij staklo pa gas, bez autopilota. NPC-jevi te sad primjećuju ako šetaš gradom s puškom u ruci. To je Red Dead 2 filozofija, a RDR2 je točno na tom mjestu izgubio pola ljudi koje znam - u trenutku kad je realizam prešao u administraciju. Osamdeset sati je super brojka dok ti petnaest od njih ne ode na to da auto ne pali.
I jedna korekcija na račun preprodaje, jer sam je i sam znao prečesto spominjati: kod GTA naslova taj argument radi slabije nego inače. Kad svi kupe istu igru, polovni disk za tri mjeseca vrijedi puno manje nego polovni disk neke igre koju je uzelo pet ljudi. Posudba frendu i dalje ima smisla, preprodaja kao računica baš i ne. Kod GTA-a fizičko izdanje kupuješ zato što ostaje tvoje, ne zato što ćeš izvući lovu natrag.