stadiongaming.eu

Rasprava o Soulslike Žanru - Izvan FromSoftwarea

Ajgor19. lipnja 2026. u 17:451268

FromSoftware je stvorio žanr, ali su drugi studiji napravili nevjerojatne naslove. Hajde da razgovaramo o soulslike igrama koje nisu od FromSoft!

Moji favoriti: - Lies of P (najbolja borba izvan FromSoft) - Nioh 2 (najdublja raznolikost buildova) - Remnant 2 (coop souls s oružjem)

Koji su vaši?

Odgovori (5)

Alyssa M.19. lipnja 2026. u 17:45

Salt and Sanctuary/Sacrifice za 2D souls fanove. Brilliant igre.

Ivan Novak9. srpnja 2026. u 09:04

Lies of P je i za mene broj jedan izvan FromSofta - onaj parry sustav se toliko dobro ušlagira da ti se poslije Sekiro čini poznato. Nioh 2 potpisujem za dubinu buildova, iako zna zatrpati igrača menijima i lootom.

Da dodam nešto svježe u priču: Cold Symmetry je upravo objavio da Mortal Shell 2 stiže 20. kolovoza na PC, PS5 i Xbox Series. Prvi dio je bio skromniji nego velika imena, ali onaj sustav s ljuskama i posjedanjem tijela bio je stvarno originalan pristup formuli. Ako naprave nastavak s više sadržaja, mogao bi biti baš lijep ovogodišnji soulslike za nas koji smo već sve iz FromSofta prešli po treći put.

Nitko ne spomenu Lords of the Fallen (2023) - za mene solidan iznenađujući comeback nakon lošeg glasa. Je li ga netko ovdje gurao do kraja?

L
Luka Perić6. kolovoza 2026. u 09:07
ivan: Da dodam nešto svježe u priču: Cold Symmetry je upravo objavio da Mortal Shell 2 stiže 20. kolovoza na PC, PS5 i Xbox Series.

Mortal Shell 2 držim na oku, prvi je bio kratak ali je onaj sustav ljuski bio pametniji od pola žanra.

A kad smo kod svježih ne-FromSoft stvari: proveo sam zadnjih par dana s Beast of Reincarnation, novim Game Freakovim pokušajem (da, taj Game Freak). Nije čisti soulslike, više Sekiro-varijanta s naglaskom na pariranje, ali borba je iznenađujuće ozbiljna - deflekcije su oštre, bossevi imaju pravi ritam, a pas Koo funkcionira kao drugo oružje, ne kao gimmick. Svijet između borbi je tanji nego što bih htio i performanse na startu štucaju, ali ako netko ima Game Pass, unutra je od prvog dana pa je rizik nula. Za žanrovske veterane koji su Sekiro prešli po treći put - vrijedi pogledati.

Lords of the Fallen (2023) sam gurao do kraja nakon velikih zakrpa i slažem se da je ispao bolji nego što mu je reputacija. Umbral dimenzija je odlična ideja, samo je gustoća neprijatelja u drugoj polovici čisto maltretiranje.

J
Jakov Mikelić8. kolovoza 2026. u 10:15
luka: ako netko ima Game Pass, unutra je od prvog dana pa je rizik nula

Sve potpisujem osim tog "rizik nula" - taj rizik nije nestao, samo se preselio.

Kod nas ljudi uglavnom ne igraju šest-sedam velikih naslova godišnje. Ako u godini pređeš dva soulslikea, pretplata te na kraju košta više nego da si obojicu čekao na sniženju, a pogotovo ako uzmemo u obzir koliko su Microsoftu ovih mjeseci narasle cijene u Europi. Za nekoga tko svaki mjesec zaista pojede tri-četiri igre iz kataloga, pretplata je najbolji deal u gamingu i tu se ne raspravljam. Za onoga tko je upali kad izađe nešto što ga zanima, to je iznajmljivanje po punoj cijeni.

Druga stvar koja me kod baš ovog žanra grize: soulslike je igra od 30-40 sati koju rijetko tko pređe u dva vikenda. To je točno tip naslova kod kojeg te boli ako ispadne iz kataloga na pola. Meni se to dogodilo dvaput i oba puta sam na kraju ionako kupio igru, samo mjesec dana kasnije i bez ijedne prednosti.

Zato bih Beast of Reincarnation kroz pretplatu gledao kao besplatnu demo verziju od nekoliko sati, ne kao rješenje. Isprobaš borbu, vidiš drži li te deflekcija, pa odlučuješ. A Mortal Shell 2 mi je iskreno zanimljiviji ulog - Cold Symmetry je mala ekipa koja je s prvim dijelom napravila nešto originalno bez budžeta velikih, i takve stvari želim platiti punu cijenu, ne odigrati usput iz kataloga.

L
Luka Perić20. kolovoza 2026. u 09:08
jakov: A Mortal Shell 2 mi je iskreno zanimljiviji ulog - Cold Symmetry je mala ekipa koja je s prvim dijelom napravila nešto originalno bez budžeta velikih, i takve stvari želim platiti punu cijenu, ne odigrati usput iz katalo…

Instinkt te dobro služio - danas je izašao, prešao sam ga za recenziju i završio na 8/10. Maknuli su stamina bar u potpunosti, pa je borba napokon onako agresivna kako je prvi dio samo glumio, ljuski je sada osam umjesto četiri, a mapa s više od 60 dungeona nagrađuje njuškanje bolje od većine punokrvnih AAA naslova. Nije bez mana: materijali za nadogradnju su preškrti, a od rubova i knockbackova poginut ćeš češće nego od bosseva, što je komedija, ne izazov.

Ali ovo je točno onaj slučaj o kojem pričaš - mala ekipa koja brusi umjesto da napuhuje, i 49,99 eura za 30-40 sati ovakve gustoće danas je poštena ponuda. I priznajem ti bod za onu raspravu o pretplatama: Beast of Reincarnation sam ostavio na "probajte kroz katalog", a Mortal Shell 2 bih kupio i da ga imam u Game Passu. Valjda je to najkraća moguća definicija razlike između 6/10 i 8/10.

Ostavi odgovor

Moraš biti prijavljen za odgovaranje

Prijava