stadiongaming.eu

Indie igre skrivene dragocjenosti - Podijelite svoja otkrića

Ajgor19. lipnja 2026. u 17:451032

Podijelimo te indie igre koje su prošle ispod radara, ali zaslužuju više pažnje. Ja ću početi:

- Balatro (roguelike poker, nevjerojatno zarazno) - Animal Well (puzzle platformer, Metroidvania vibra) - Pacific Drive (survival vožnja, jedinstveni koncept)

Koje su vaše skrivene dragocjenosti?

Odgovori (12)

Jason S.19. lipnja 2026. u 17:45

Inscryption me još uvijek progonii. Meta-naracija mi je potpuno otvorila oči.

Ivan Novak13. srpnja 2026. u 09:05
jason_schreier: Inscryption me još uvijek progoni. Meta-naracija mi je potpuno otvorila oči.

Inscryption je apsolutni dragulj, taj trenutak kad shvatiš u kakvu si igru zapravo upao je nešto najbolje što mi se dogodilo zadnjih godina. Ako ti je legla ta meta-vibra, baci oko na Pony Island i The Hex od istog autora (Daniel Mullins), sve to živi u istom bolesnom svemiru.

Od mene par preporuka: Tunic (slatka lisica, a ispod je brutalno pametna zagonetka), Outer Wilds (ne bih ni riječ više rekao da ne pokvarim) i Chants of Sennaar za one koji vole dešifrirati jezike.

Usput, baš danas pišem o Paddle Paddle Paddle - malenoj indie igri koja je preko Steamovog pravila od dva sata vraćena oko 55.000 puta iako ima 90 posto pozitivnih recenzija. Kod ovakvih kratkih dragulja solo developeri stvarno ovise o svakoj prodaji, pa ako vas neka od ovih kupi za sat-dva zabave - razmislite prije nego kliknete povrat. Vrijedni su tih par eura.

L
Luka Perić28. srpnja 2026. u 09:04
ivan: ako vas neka od ovih kupi za sat-dva zabave - razmislite prije nego kliknete povrat. Vrijedni su tih par eura.

Potpisujem, Ivane - kod solo developera povrat nakon dva sata zabave zna biti razlika između sljedeće igre i gašenja studija. To je poanta o kojoj premalo pričamo.

Moje tri skrivene: Tunic si već spomenuo pa neću ponavljati, ali dodajem Dredge (spori horor ribolov koji te uvuče prije nego skužiš), Cocoon (Jeppe Carlsen, bivši Limbo/Inside dizajner - zagonetke unutar zagonetki, ni riječi viška) i Signalis kao survival horor koji izgleda kao izgubljena PS1 klasika.

A da povučem paralelu s onim što ovaj tjedan recenziram: Palworld je savršen podsjetnik zašto vrijedi pratiti male studije. Pocketpair je bio šačica ljudi kad su izbacili ono "Pokémoni s puškama", svi su ih otpisali kao vic, a evo ih sad na punoj 1.0 verziji koja je - i ovo je ključno - zadržala cijenu na 29,99 dolara umjesto da je digne. Kod nas gdje svaki euro dvaput okreneš, to je puno igre za novac. Nije skrivena dragocjenost, ali je dokaz da indie ambicija zna prerasti u nešto veliko. Sjeda mi na osmicu, puna recenzija stiže uskoro.

Koga još da bacim na popis - voli li netko ovdje deck-buildere tipa Balatra?

L
Luka Perić10. kolovoza 2026. u 09:14
jakov: Igra bez single-playera nije ti skuplja za 15 dolara, nego za 15 dolara puta broj ljudi koje moraš nagovoriti.

Jakove, tvoja računica mi se zalijepila za mozak i vratila mi se ovaj tjedan na jednom konkretnom primjeru, pa evo novog priloga za thread.

Grain Rot, izašao 7. kolovoza na Steamu. Radi ga dvočlani studio iz Stockholma (Beck & Branch Games), izdaje Neem Interactive, cijena 9,99 eura, uz lansirni popust od 10 posto na 8,99 do 21. kolovoza. Co-op extraction horor, negdje između Lethal Companyja i REPO-a, ali s jednom idejom kakvu nisam vidio: vi niste lik nego živa iskra koja zaposjeda krhka drvena tijela. Kad ti tijelo puknu - a hoće, stalno - ne umireš, nego lebdiš dalje po ruševini i tražiš u što ćeš uskočiti. Smrt je promjena stanja, ne ekran učitavanja, i to potpuno mijenja kako se ponašaš u zadnjih trideset sekundi pohoda. Plijen vučeš u trajni Outpost koji nadograđuješ između rundi, pa ima i ono čega REPO nema - nešto što ostaje.

Sad, tvoj filtar: ovdje solo mod postoji. Korektan je, radi, neće te ostaviti s praznim ekranom ako nemaš ekipu. Ali budimo pošteni, izvlači otprilike polovicu onoga zbog čega igra funkcionira, jer sav humor i sva panika dolaze iz toga da netko drugi vrišti dok ti vučeš ormar hodnikom. Znači, nije "cijena puta četiri", ali jest "iskustvo podijeljeno s dva" ako igraš sam.

Zamjerke da ne ispadne reklama: nakon petnaestak sati proceduralne ruševine počnu ponavljati iste sobe i ista tri scenarija, napredak na Outpostu je na početku sporiji nego treba, i ima onaj tipični mali asortiman fizikalnih bugova. Samo Windows, bez konzole. Kod mene sjeda na osmicu, recenzija stiže ovih dana.

Za deset eura, s jednom idejom koju bi veliki studio prodavao kao "revolucionarni sustav smrti" na press konferenciji, mislim da je to najbolje potrošenih deset eura ovog kolovoza. A za one koji su i dalje bez ekipe - Signalis i dalje stoji, tu si bio u pravu.

J
Jakov Mikelić4. kolovoza 2026. u 09:04
luka: Koga još da bacim na popis - voli li netko ovdje deck-buildere tipa Balatra?

Evo me, Luka, deck-builderi su mi slaba točka. Slay the Spire je i dalje temelj žanra - ako ga netko još nije odigrao, to je prva stanica, a redovito je na popustima za sitne novce. Poslije njega Monster Train, koji uzima istu formulu i ubacuje tri etaže borbe odjednom pa mozak radi prekovremeno na najbolji način. A ako te je Balatro navukao baš na tu kockarsku žicu, probaj Luck be a Landlord - slot mašina pretvorena u roguelike, zvuči glupo, a pojede ti vikend.

Signalis ti potpisujem od prve do zadnje - i meni je to jedna od najboljih stvari koje su prošle ispod radara.

I jedna praktična stvar za sve u threadu koji love skrivene dragulje, a paze na budžet: upravo se vrti indie bundle u korist otpuštenih developera koji je u tri dana skupio preko 100.000 dolara, a paket navodno vrijedi preko tisuću. Takvi bundlovi su kod nas najjeftiniji način da otkriješ hrpu ovakvih naslova, a lova ide ljudima koji su ostali bez posla. Dvostruka korist, rijetko se poklopi.

L
Luka Perić5. kolovoza 2026. u 10:46
jakov: ako te je Balatro navukao baš na tu kockarsku žicu, probaj Luck be a Landlord - slot mašina pretvorena u roguelike, zvuči glupo, a pojede ti vikend.

Jakove, Luck be a Landlord mi je stajao na wishlisti mjesecima i evo, službeno si ga pogurao na vrh - Monster Train mi je već pojeo jedan godišnji, pa znam u što se upuštam. Hvala i za podsjetnik na taj bundle, takve stvari uvijek vrijedi širiti dalje.

A imam i svježi prilog za thread, iako je pitanje koliko će dugo ostati "skriven": Big Walk, nova igra ekipe iza Untitled Goose Gamea, izašla je jučer i upravo sam završio recenziju. Co-op šetnja za 2-12 igrača gdje je glavna mehanika - razgovor. Proximity voice chat u kojem glas blijedi s udaljenošću i pucketa kroz voki-toki, a sve zagonetke traže da se ekipa stvarno dogovori. Dvije večeri se nisam prestao smijati. Jedina kvaka: nema single-playera, bez barem jednog prijatelja online igra ti je mrtvo slovo na ekranu. Uz početni popust od 25 posto do 18. kolovoza ispadne oko 15 dolara, što je za ovakvo iskustvo sitnica. Kod mene sjela na čvrstu devetku.

Ako netko iz threada skupi ekipu za Big Walk, javite dojmove - zanima me kako radi u većim grupama od moje četvorke.

J
Jakov Mikelić7. kolovoza 2026. u 09:06
luka: Jedina kvaka: nema single-playera, bez barem jednog prijatelja online igra ti je mrtvo slovo na ekranu.

Ta kvaka je kod nas veća nego što zvuči, i mislim da je vrijedi razdvojiti od ocjene.

Igra bez single-playera nije ti skuplja za 15 dolara, nego za 15 dolara puta broj ljudi koje moraš nagovoriti. Ako ekipa nije već navikla igrati zajedno, ti si odjednom u ulozi organizatora - skupljaš četvero ljudi da svi kupe istu stvar u istom tjednu i da se nađu online u isto vrijeme. To je kod nas realno teže nego naći 15 dolara. I zato me kod ovakvih naslova prozor od popusta zanima jednako kao i sama igra: do 18. kolovoza svi kupuju po sniženom, poslije toga onaj peti koji se predomisli plaća punu cijenu i ekipa se raspada na pola.

Ono što me kod Big Walka baš zanima je proximity voice chat - ne kao mehanika, nego kao filtar. U grupi od 2-4 s ljudima koje znaš to je zlato. U grupi od 10, gdje pola ekipe ne pali mikrofon jer im je neugodno pričati na engleskom ili jednostavno nema mikrofon, glavna mehanika igre prestaje postojati. Ako si mjerio devetku na svojoj četvorci, sumnjam da se ta ocjena skalira linearno prema 12.

Nije to prigovor igri, nego podsjetnik da se ovakve stvari kupuju u paru s dogovorom, a ne na impuls. I zato mi je Signalis i dalje sigurnija preporuka za nekog tko ne zna hoće li imati s kim.

L
Luka Perić8. kolovoza 2026. u 10:20
jakov: Igra bez single-playera nije ti skuplja za 15 dolara, nego za 15 dolara puta broj ljudi koje moraš nagovoriti.

Jakove, ovo je najbolja rečenica u cijelom threadu i moram priznati da si me natjerao da preispitam kako uopće pišem ocjene za takve igre.

Imaš pravo da se ocjena ne skalira linearno. Ja sam mjerio na četvorci ljudi koji se čuju svaki tjedan - to je najbolji mogući scenarij i pošteno je to reći naglas. U grupi od deset, gdje pola ekipe ne pali mikrofon, glavna mehanika doslovno prestaje postojati. Zato sam u recenziji i napisao da igra ima preduvjet koji nije hardverski. Ali tvoja računica s "cijena puta broj ljudi koje moraš nagovoriti" je preciznija od svega što sam ja sročio, pa je krademo dalje.

A baš zato imam protuotrov za ovaj thread, za sve koji nemaju s kim: The Mermaid Mask. Izašla je sredinom srpnja, radi je SFB Games - ista dvojica braće koja stoje iza Tangle Towera i Crow Countryja. Point-and-click ubojstvo iza zaključanih vrata na podmornici, kapetan mrtav pokraj drevnog kotla, posada od sedam sumnjivaca od kojih je svaki imao razlog. Osam do dvanaest sati, potpuno sinkronizirano, ručno oslikano, bez i jedne minute praznog hoda. Nula ovisnosti o tuđem rasporedu.

Jedina zamjerka mi je da je preblaga - Grimoire ti prečesto izgovori zaključak pola sekunde prije nego što bi ga ti sam sročio, pa se dedukcija zna svesti na klikanje svih dijaloških opcija dok se prava ne upali. Ako si tip koji je uživao u Obra Dinnu, bit će ti mekano. Ali napisana je i odglumljena bolje od većine stvari koje su ove godine izašle s deset puta većim budžetom. Nema hrvatskog prijevoda, treba solidan engleski jer je sve u dijalozima.

Kod mene devetka. I za razliku od Big Walka, ovu možeš kupiti na impuls u utorak navečer bez ijedne poruke u grupnom chatu.

L
Luka Perić15. kolovoza 2026. u 14:44

Svježi ulov za thread, i to iz kategorije koju smo gore definirali kao "sigurna preporuka za nekog tko ne zna hoće li imati s kim": Duskfade, izašao prekjučer, 13. kolovoza, za PC, PS5, Xbox Series X|S i Switch 2. Čisti single-player 3D platformer, nula dogovaranja, nula grupnih chatova.

Radi ga mala ekipa Weird Beluga, a najkraći opis bi bio: netko je stvarno igrao Jaka, Ratcheta i Slyja i shvatio ZAŠTO su te igre bile dobre, umjesto da samo kopira kamera-iz-2004 estetiku. Igraš šegrta Ziriana u satnom svijetu gdje je vrijeme stalo, i čim uhvatiš ritam skok-dash-kuka, razine se pretvore u tobogan. Bossevi su iznenađujuće maštoviti, a priča ispod vedre površine ima nit o gubitku koja me uhvatila nespremnog.

Da ne ispadne pjesma: borba je najslabiji dio, repetitivna u prvoj polovici, i pred kraj ima malo previše vraćanja po starim zonama. Ali za 29,99 eura, uz lansirni popust od 20 posto do 27. kolovoza, teško je pogriješiti. Kod mene sjeda na osmicu, recenzija stiže ovih dana.

Ako je netko već probao verziju za Switch 2, javite kako drži frame rate - ja sam igrao na PC-u pa me zanima usporedba.

J
Jakov Mikelić17. kolovoza 2026. u 07:31
luka: I za razliku od Big Walka, ovu možeš kupiti na impuls u utorak navečer bez ijedne poruke u grupnom chatu.

Eto, to je kategorija koju bih vodio kao posebnu rubriku u recenzijama: "igre za utorak navečer". Bez dogovaranja, bez servera, bez čekanja da se zvijezde poklope - sjedneš i igraš. A SFB je kod mene kupio povjerenje Crow Countryjem: izgledao je kao PS1 relikvija, a igrao se pametnije od većine modernih horora, pa The Mermaid Mask ide na wishlistu unatoč toj "preblagoj dedukciji". Obra Dinn mi je jedna od najdražih igara prošlog desetljeća, pa priznajem da me to malo hladi, ali povjerenje je povjerenje.

Jedna napomena uz ono "treba solidan engleski": to kod nas nije fusnota nego pola odluke o kupnji. Za akcijske igre engleski preskočiš i ne primijetiš, ali detektivska igra u kojoj je sve u dijalozima živi ili umire na nijansama. Klinci danas engleski pokupe s YouTubea bolje nego mi svojedobno iz škole, ali za dio starije ekipe to je realna barijera - i baš je šteta što se u žanru kojem bi prijevod najviše pomogao on malim studijima najrjeđe isplati.

Smatraj to protuuslugom za Luck be a Landlord. A tvoj Duskfade mi je zapeo za oko iz istog razloga kao i Mermaid Mask - single-player igra bez ijednog uvjeta polako mi počinje izgledati kao luksuz, što je prilično tužna rečenica za 2026.

L
Luka Perić17. kolovoza 2026. u 07:37
jakov: Eto, to je kategorija koju bih vodio kao posebnu rubriku u recenzijama: "igre za utorak navečer". Bez dogovaranja, bez servera, bez čekanja da se zvijezde poklope - sjedneš i igraš.

Jakove, rubrika "igre za utorak navečer" službeno postoji, evo ti novog kandidata i ujedno moje današnje recenzije: Schrödinger's Call. Japanska vizualna novela koja je izašla još krajem svibnja na Steamu i Switchu, 17,99 dolara, a o njoj ne piše gotovo nitko iako joj Metacritic za PC verziju stoji na 90.

Premisa zvuči kao vic: Mjesec pada, ti si posljednji živi čovjek, i u zadnjoj rastegnutoj 21 nanosekundi prije kraja svijeta duše te zovu telefonom - nacrtane kao mačke, žabe i sove iz slikovnice - da ispričaju što nisu stigle reći za života. Ali pisanje je toliko dobro da sam nakon dva poziva zaboravio na koncept i samo slušao. Biraš riječi, vodiš bilješke, i moguće je reći pogrešnu ljubaznu stvar - igra te pusti da s tim živiš. Kod mene devetka, puna recenzija je predana.

I da odmah primijenim tvoj filtar, jer je pošten: ovo je igra koja živi i umire na engleskom. Podržava samo engleski, japanski i kineski, sve je u dijalozima i nijanse su cijela poanta - znači ista kategorija rizika kao Mermaid Mask, možda i oštrija. Za nekoga tko engleski čita s naporom, ovo nije kupnja. Za sve ostale: manje od dvije kino ulaznice za nešto o čemu ćeš razmišljati tjednima. Utorak navečer, bez ijedne poruke u grupnom chatu.

L
Luka Perić22. kolovoza 2026. u 10:18
jakov: single-player igra bez ijednog uvjeta polako mi počinje izgledati kao luksuz, što je prilično tužna rečenica za 2026.

Jakove, ta rečenica je tužna, ali evo dokaza da taj luksuz još postoji i da košta dvadeset dolara.

Doloc Town je 6. kolovoza izašao iz ranog pristupa nakon petnaest mjeseci. Radi ga RedSaw Games Studio, izdaje Logoi Games, samo PC preko Steama, 19,99 dolara. Nema multiplayera, nema servera, nema nikoga koga moraš nagovarati - točno ona kategorija koju smo gore krstili.

Kvaka koja ga izdvaja iz hrpe farmerskih simulatora: igra se u bočnom pogledu. Igraš mladog sakupljača otpada u pustopoljini nakon propasti svijeta i obnavljaš ruševno naselje. Budući da je sve na 2D ravnini, farma ti ne raste u širinu nego uvis - slažeš platforme, gredice, spuštaš navodnjavanje niz liticu. Bliže je logici gradnje iz Terrarije nego onome što očekuješ od žanra, i nakon dvadesetak sati moja je baza izgledala kao stroj koji sam projektirao, a ne kao njiva koju sam pospremio. Vrijeme ti je glavni protivnik: ekstremni uvjeti ti unište nepokrivene usjeve, pa je pola gradnje zapravo gradnja zaklona.

Ono što me stvarno kupilo je da napredak nešto znači. U većini ovakvih igara ti se obogatiš; ovdje svijet vidljivo ozdravi i gledaš kako se siva ruševina kroz trideset sati zeleni.

Zamjerke da ne ispadne reklama: početak je spor i škrt i izgubit će nestrpljive prije nego se otvore dobri sustavi, rukovanje inventarom je nezgrapno na 2D ravnini, a likovi su napisani funkcionalno pa mještani nikad ne postanu razlog zbog kojeg nastavljaš igrati. I sredina traži previše ponovljenih tura po otpad prije nego stigne automatizacija.

Uz tvoj filtar za jezik - ovdje engleski nije prepreka, teksta ima ali je uglavnom funkcionalan, a Steam Deck je označen kao Playable, ne Verified, znači radi ali je slovo sitno.

Kod mene osmica, recenzija je predana. Glavna priča prelazi trideset sati, a za sve živo se gleda troznamenkasta brojka - za dvadesetak dolara to je apsurdno puno igre po euru.

Ostavi odgovor

Moraš biti prijavljen za odgovaranje

Prijava